Pilih Reben yang Tepat

Terdapat pelbagai bahan label / gabungan reben pemindahan haba / pencetak, dan hasil yang berjaya bergantung pada keserasian bersama.

Terdapat pelbagai bahan label / gabungan reben pemindahan haba / pencetak, dan hasil yang berjaya bergantung pada keserasian bersama. Memilih yang salah boleh mengakibatkan label tidak boleh digunakan. Kualiti cetakan boleh menjadi buruk, dakwat boleh luntur atau luntur, dan memilih reben yang salah boleh memaksa pengendali mengurangkan produktiviti.

Artikel ini menerangkan sifat utama substrat pemindahan haba, reben dan pencetak yang akan membenarkan pemilihan gabungan yang betul untuk aplikasi tertentu.

Ini adalah tiga kategori utama reben pemindahan haba yang sesuai untuk aplikasi yang berbeza:

  1. lilin

Ini adalah pilihan yang paling menjimatkan, direka untuk digunakan dengan pencetak kepala rata. Serasi dengan banyak substrat kertas bersalut dan tidak bersalut, mereka membenarkan kod bar pagar piket berkualiti tinggi dan data berangka. Jika ketahanan yang luar biasa tidak diperlukan, reben lilin memastikan imej kalis calar/calar secara munasabah.

  1. Resin Lilin

Reben Lilin Resin serasi dengan banyak substrat kertas dan filem yang berbeza, memberikan resolusi cetakan yang sangat baik pada pagar piket dan kod bar tangga dan sesuai dengan kedua-dua kepala cetak kepala rata dan tepi sudut. Dengan rintangan lelasan yang lebih tinggi daripada reben lilin, reben ini sesuai untuk mencipta label yang lebih tahan lama yang tahan calar dan comot. Bergantung pada substrat, mereka juga memberikan rintangan yang lebih tinggi kepada banyak bahan kimia yang agresif.

  1. damar

Reben resin adalah pilihan yang tepat di mana kualiti cetakan tinggi dan ketahanan diperlukan. Reben ini serasi dengan substrat filem, dan direka untuk kedua-dua kepala rata dan kepala cetakan tepi sudut. Reben resin memberikan imej berkualiti premium yang akan menahan suhu tinggi dan pelbagai bahan kimia yang agresif.

Calar/Kimia
Rintangan Haba

Keserasian Stok Label

Aplikasi Biasa

lilin

miskin

Kertas Bersalut dan Tidak Bersalut

Jangka pendek; label penghantaran, pelabelan pematuhan dan aplikasi umum.

Resin Lilin

Baik

Kertas Bersalut dan Sintetik Bersalut

Label lokasi tong, tag hortikultur, label penjagaan kesihatan.

damar

Cemerlang

Filem - Poliester, Polimida, Polipropilena, Polietilena dan Sintetik

Label dram kimia, label papan litar, label yang diiktiraf agensi.

Kembali ke blog